– Hoe te besparen?!

Je wilt graag besparen om wat meer geld over te houden, maar hoe begin je daar nu mee?
Wij geven je de handigste tips over consuminderen!

– Maak een overzicht van je situatie
Begin met het maken van een duidelijk overzicht van je huidige situatie.
Veel mensen consuminderen omdat ze anders niet rondkomen, of omdat ze juist wat meer geld overhouden voor leuke dingen. Anderen consuminderen omdat ze graag hun steentje bij willen dragen aan een beter milieu. Consuminderaars hebben vaak één ding met elkaar gemeen: ze zijn zich bewust geworden van hun uitgaven en het resultaat van die uitgaven. Als je begint met consuminderen, dan heb je waarschijnlijk voor een groot deel geen idee waar je geld heen gaat. De eerste stap richting een consuminderende levensstijl is het verkrijgen van inzicht in je financiële zaken.

– Noteer wat voor jou belangrijk is
Wat is belangrijk voor jou en wat is de reden om te consuminderen? Heb je moeite met de eindjes aan elkaar knopen en wil je graag wat meer kunnen sparen? Je reden om te consuminderen is namelijk je belangrijkste motivatie. Zonder motivatie kun je niet consuminderen.

– Bepaal je budget en houd je eraan
Voor consuminderaars die vanwege een krappe beurs af willen zien van grote aankopen, is het handig om te leren budgetteren. Budgetteren is niet alleen een manier om beter op je geld te letten, maar ook een manier om te leren keuzes te maken en tevreden te zijn met minder of met iets anders. Je kunt het namelijk ook prima op een andere manier redden!

Bedenk of je iets echt nodig hebt
Voor impulsaankopen is geen ruimte in je budget of in je huis. Denk dus goed na over alles wat je koopt. Als het niet perse nodig is, laat je het staan of denk je er eerst nog even over na. In veel gevallen vergeet je het dan vanzelf. Zo bespaar je geld én ruimte. Pas deze truc ook toe op zaken als abonnementen en verzekeringen. Boeken en tijdschriften kun je ook af en toe kopen of in de bibliotheek lezen en de opbrengsten van veel verzekeringen wegen niet op tegen de kosten. Zeg zoveel mogelijk abonnementen en verzekeringen op. Probeer voor iedere uitgave een alternatief te bedenken.

Wees tevreden met minder
Een hele eenvoudige manier om te consuminderen: wees tevreden met minder. Het tevreden zijn met minder is iets dat langzaam groeit door bijvoorbeeld het bepalen of een aankoop wel nodig is. Verkoop spullen die je nooit meer gebruikt, gooi regelmatig wat weg of kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken. De ruimte die je hiermee creëert werkt letterlijk verslavend en je zult eerder geneigd zijn om wat weg te gooien of iets in de winkel te laten staan. Het feit dat je dan meer geld over houdt is natuurlijk een prettige bijkomstigheid. Geef dit geld eens wat vaker uit aan iets dat je écht belangrijk vindt. Of dit nu een goed doel of een nieuwe auto is, het gaat om wat jij vindt!

Plaats een reactie